Chevron obține certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de șist din 3 perimetre din Vaslui

Chevron obține certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de șist din 3 perimetre din Vaslui
Publicat: 29/01/2013, 19:47
Actualizat: 13/02/2016, 01:59

Compania Chevron a obținut certificate de urbanism de la Consiliul Județean Vaslui pentru explorarea gazelor de șist din trei perimetre din Vaslui, autoritățile susținând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislația actuală din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din județul Vaslui unde compania americană Chevron intenționează să facă prospecțiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de șist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafețe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătrați și 73.400 de metri pătrați de teren din zona localităților Păltiniș (Băcești), Popeni (Găgești) și Siliștea (Pungești).

Autoritățile județene vasluiene susțin că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislația din România, singurele care ar fi putut să le oprească fiind primăriile locale.

„Conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, Consiliul Județean era obligat să elibereze aceste certificate de urbanism, care nu înseamnă și autorizare de construire. Singurii care puteau opri eliberarea acestor certificate de urbanism puteau fi primarii comunelor unde ar urma să se facă explorarea gazelor de șist, dacă făceau dovada că pe perimetrul unde s-a făcut concesionarea de teren există alte proiecte de dezvoltare urbanistică locală. Chiar și așa, firma care a primit certificatele de urbanism are obligativitatea de a obține avize de la numeroase societăți și instituții ale statului, inclusiv Agenția de Protecție a Mediului și Agenția Națională pentru Resurse Minerale București, pentru ca, în final, să obțină autorizația pentru explorarea gazelor de șist”, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Direcției de Urbanism a CJ Vaslui, Marian Beșliu.

La rândul său, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, susține că, deocamdată, s-a cerut un certificat de urbanism pentru explorarea terenului unde ar exista gaze de șist, fără a fi vorba, cel puțin deocamdată, despre exploatarea acestor zăcăminte.

„Noi nu am fi putut refuza eliberarea acestor certficate de urbanism pentru că, în secunda doi, ne-ar fi dat în judecată și ar fi câștigat pentru încălcarea legislației din România. După ce vor obține și autorizația de construcție, vor începe prospecțiunile de sol, prin foraje la 3.000 de metri adâncime, pentru a vedea care este concentrația acestor gaze de șist. Toate aceste operațiuni se vor face doar prin metode convenționale”, susține președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Potrivit sursei citate, dacă firma Chevron va obține autorizația de construcție, investițiile numai pentru explorare se vor ridica la trei miliarde de dolari. Explorarea terenurilor va dura între trei și cinci ani, posibila exploatare a gazelor de șist fiind preconizată a începe peste cinci ani din momentul de față.

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiții este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, și i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea și explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de șist este Gazprom.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×